Koop geen kat in de zak! Zo zie je of een tweedehands auto veel olie verbruikt.

Het kopen van een tweedehands auto is altijd een spannende gebeurtenis, zeker als je zelf weinig verstand hebt van autotechniek. Er zijn nu eenmaal erg veel onderdelen van een auto die het kunnen laten afweten en voor dure reparaties zorgen. Maar het meest belangrijke is het hart van de auto: de motor. Gelukkig kun je een versleten motor wel gemakkelijk herkennen, omdat deze veel olie verbruikt. Waar moet je op letten? Autoscout24 geeft je een aantal tips!

Om te beginnen...

Het bouwjaar van de auto en de kilometerstand (al kan die door louche garagebedrijven terug zijn gedraaid) zeggen wel iets, maar niet alles. Hoe hebben de vorige eigenaren de auto behandeld? Gingen zij netjes met de auto om of is de auto gebruikt bij autorally’s? Is het misschien een lesauto geweest? Dat soort zaken zijn moeilijk te controleren. Waar je wel enige houvast aan hebt is het serviceboekje. Als hieruit blijkt dat de auto frequent de kleine en grote beurten heeft gehad, is de kans groter dat de motor in goede staat verkeert en dat de vorige eigenaren de auto met zorg hebben behandeld.

Olieverbruik

Niet dat dat enige garanties geeft. Je kunt wel, zelfs als leek, eenvoudig een paar checks uitvoeren waarmee je de meest voorkomende vormen van motorslijtage, en dus buitensporig olieverbruik, kunt ontdekken of uitsluiten. Om te beginnen, kijk voordat je een proefrit maakt of er restjes olie op de grond liggen onder de auto. Indien dit het geval is wijst dit op lekkage. Dat is slecht nieuws en een goede reden om de auto niet te kopen. Kijk ook goed naar de uitlaat. Als deze een grijze kleur heeft is dat een goed teken. Een zwarte uitlaat wijst erop dat de auto veel olie verbruikt.

De belangrijkste test is het starten van de auto. Als er blauwe rook uit de uitlaat komt heb je te maken met een ernstig versleten motor die olie verbrandt. Ook zwarte rook is geen goed teken en wordt meestal veroorzaakt door een slecht afgestelde carburateur of brandstofinjectie. Op zoek naar een zuinige occasion? Kijk op autoscout24.nl!

auto, olieverbruik, zuinig, tweedehands, nakijken
Lees alles over Tips
autoscout24.nl
Bron: autoscout24.nl Permalink

Andere artikelen

Het isoleren van uw woning is erg belangrijk. Er gaat minder warmte verloren en daardoor bespaart u ... [...]
Bent u op zoek naar een andere woning maar twijfelt u over kopen of huren? Beide opties brengen zowe... [...]
Olijfolie bestaat het grootste deel uit vetten, onverzadigde en enkelvoudige vetten. Ons cholesterol... [...]
Verschillende soorten glijmiddel Er zijn 3 meest voorkomende soorten glijmiddel. Hieronder all... [...]
Bescherming buiten Waarop een beits of houtolie gebruikt worden zijn: tuinhuizen, schutti... [...]