Frituurpan schoonmaken eenvoudiger met deze tips

Een schone frituurpan ziet er altijd mooi fris uit en geeft weinig geur af tijdens het bakken. Helaas gaat een frituurpan bij regelmatig gebruik er al snel vies uitzien. Wil je weten hoe je je frituurpan kunt schoonmaken zodat deze er weer fris uitziet? 

Schoonmaken van de frituurpan

Er zijn verschillende manieren om de frituurpan schoon te maken. Je kunt beginnen met het vet uit de frituurpan te halen. Gebruik je vloeibaar vet dan kun je het frituurvet in een lege can vloeibaar frituurvet schenken. Je kunt daarna de dop erop doen en de can inleveren bij een inleverpunt. Om het vet in de can te schenken kun je het beste een trechter gebruiken. Als je geen trechter hebt kun je een afgesneden bovenkant van een frisdrankfles, die je dan omgekeerd op de can zet.

Gebruik je vast frituurvet, zet dan de frituurpan (héél) even aan (een halve minuut is vaak al voldoende). Hierdoor komt het blok vet lost van de pan en kun je het zo uit de pan halen.

Veeg daarna de frituurpan aan de binnenkant schoon met behulp van wat keukenpapier. Hierna kan het echte schoonmaakwerk beginnen.

Vul de friteuse met heet water (tot het maximumstreepje, niet verder!) en voeg een vaatwastablet toe. Laat een half uur staan en spoel de friteuse vervolgens om.

Dreft heeft een speciale inweekspray op de markt gebracht die je kunt gebruiken voor dit soort klusjes. Het reinigt niet alleen de binnenkant van je frituurpan, maar je kunt het ook gebruiken voor aangekoekte gasfornuizen en pannen. Laat de inweekspray 1 uur intrekken. Daarna kun je het vuil makkelijk verwijderen met een doekje.

Schoonmaken van de buitenkant

Wanneer de buitenkant van de friteuse warm is tijdens het bakken dan kunt u het meeste vet vaak al verwijderen met wat keukenpapier.

Of gebruik speciale ovenreiniger. Spuit de ovenreiniger op de buitenkant van de frituurpan, verdeel het met een doekje en laat het 5 minuten intrekken. Het vet lost op en je kunt het er vervolgens zo met keukenpapier afvegen. Daarna schoonmaken vochtig vaatdoekje.

Tip om frituurvet schoon te maken

Soms is het frituurvet nog goed, maar drijven er allerlei stukjes en korreltjes in. Bijvoorbeeld door het bakken van bitterballen of andere snacks met een gepaneerde buitenkant. Je kunt het frituurvet na gebruik gemakkelijk reinigen door er een of twee rauwe eiwitten in te doen. Deze nemen het vuil op en je kunt ze er weer uithalen als ze gestold zijn.

Hiervoor scheid je het eiwit van een ei. Giet het vervolgens voorzichtig in het nog hete frituurvet en schep het rustig met een schuimspaan rond in de pan. Na ongeveer 15 seconden is het eiwit volledig gestold en heeft het al het vuil opgenomen. Je kunt het eiwit nu weggooien en je frituurvet is weer schoon!

frituurvet, frituurolie, schoonmaken, frietpan, bakken, vetpan, reinigen
Lees alles over Tips
Eefje Verschuren
Bron: Hoeveel olie verbruik jij? Permalink

Andere artikelen

Het isoleren van uw woning is erg belangrijk. Er gaat minder warmte verloren en daardoor bespaart u ... [...]
Bent u op zoek naar een andere woning maar twijfelt u over kopen of huren? Beide opties brengen zowe... [...]
Olijfolie bestaat het grootste deel uit vetten, onverzadigde en enkelvoudige vetten. Ons cholesterol... [...]
Het kopen van een tweedehands auto is altijd een spannende gebeurtenis, zeker als je zelf weinig ver... [...]
Verschillende soorten glijmiddel Er zijn 3 meest voorkomende soorten glijmiddel. Hieronder all... [...]